發新話題
打印

烈火青春 1982

烈火青春 1982

最近好想睇番哥哥既舊作...而家用後榮迷既身份睇...覺得好可貴...因為而家我仲可以買番部份VCD/DVD睇番咁耐既作品.
其實我覺得哥哥已在好早期的作品已表現出佢同一般人係唔一樣...呢套戲其實意識都幾大胆..哥哥做得好自然..一D都唔覺得佢做緊戲, 後來上網番查..完來此片哥哥更榮獲選第2屆香港電影金像獎最佳男配角..
但整套戲....好似預言咁講緊而家二十世紀D人既愛情觀....但後尾段出現左日本赤軍殺人..同個故事風格一D都唔同...好怪咁...係個ENDING唔好~影響左成套戲.







導演  : 譚家明

演員: 張國榮/葉童/ 夏文汐/ 湯鎮業
本片是一個青春兒女奔放的故事,奔放的後面衛隱伏著重重的危機,本片藉著一連串具體面曲折的劇情作出細膩深刻的交代.....湯鎮業出生於一個偏門世家,少年時侯已經很懂風花雪月,入世未深的他,很多事也似懂非懂,後來認識了留學日本歸來的夏文汐,兩個人想做就做,生活寫意得很,他們的朋友張國榮和葉童亦是臭味相投的一對,張是富家子弟,葉則從事模特兒工作,四人經常一起吃喝玩樂,有一次,葉因工作關係,認識了一位元日本時裝界的女活躍份子,她有意提攜他們,大家不虞有詐,誰料因此而捲入國際性的赤軍行動之中....

主題曲 :流浪
歌手: 張國榮 Leslie
作曲: 林敏怡
作詞: 石朗
編曲: 林敏怡

在我心裡面 獨留住一空想
期望有一天可帶住你遍歷遠方流浪

在天際遠望 白雲上躺一躺
無論要經過多少風雨 還是要挺身直航

願一起找尋 前面我的方向
來讓那片片白雲 明白我心裡所望

在我心裡面 獨留住一痴想
期望有一天可跟你到達遠方彼岸

在天際遠望 白雲上闖一闖
無論要經過幾多失意 還是要挺身一往

願一起找尋 藏在我心裡的方向
要直到片片白雲 明白我此生路向
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

TOP

thank you very much !

TOP

回復 1# 的帖子

"但後尾段出現左日本赤軍殺人..同個故事風格一D都唔同...好怪咁...係個ENDING唔好~影響左成套戲."

琴日[2009-06-25] 星島副刊E7 "文化廊" 一欄解釋了這一點:

摘自 <<香港新浪潮  起落三十年>>


"新浪潮導演關心本土, 反建制, 酷愛非主流故事. 悲觀的調子, 以及社會上的邊緣人物... ... <<烈火青春>> 張國榮一句: '我哋就係社會!' , 均充分表現出對上流社會和建制的強烈不滿.  "


"可惜, 新浪潮來得快去得快, 才不過幾年, 已經呈現退潮迹象. 最能代表新浪潮終結電影, 大概是一九八二年的 <<烈火青春>>. 譚家明最初的野心很大, 欲通過電影表達尼采的游牧思想, 可是, 據編劇陳冠中的回憶: '花錢的場面還沒拍, 譚家明已把預算耗光, 而且若把故事拍完, 片長非三小時不可. 這時投資方叫停, 找來了四個名氣都比我大的編劇想辦法, 結果弄了個日本赤軍殺手最後把主角殺掉收場, 補戲的導演不是譚家明,是唐基明.'  到了上映後, 片中的性愛場面更招來教育界和衞道之士大肆抨擊.  "



P.S.  終於等完會員登記驗證了!!!   初次發言, 多多包涵!

TOP

這套新浪潮電影在當年來說是很大膽的。  但場景同拍攝手法都好襯Leslie.  他很欣賞譚家明, 同時亦認讖了後來成為好朋友的美術指導張叔平。  與上述星島"文化廊"類似的論點, 在2005年出版的<張國榮的電影世界 1>亦有很詳細的資料記載。

早期的Leslie已被很多導演賞識, 當年<失業生>導演霍耀良堅持要用Leslie做其一主角。

TOP

謝謝hap2002hello的解釋, 完來由2位導演拍...唔怪得風格咁唔同, 所以我都覺得ending唔好, 破壞左成套戲.
我都覺得哥哥演得好好,好自然, 其實哥哥真係好有演戲天份, 好有才華~ 就算要佢演一些唔討好的角色.....佢有一種獨特既魅力...令你唔會唔鍾意佢~

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

發新話題